Eerlijk handel staat centraal in Wereldcafé.coop
Eerlijke handel handelt met overwegend armere producenten die voor hun productie samenwerken in een democratisch gestructureerde organisatie, vaak een coöperatieve. Deze producenten komen hoofdzakelijk uit het Zuiden. Eerlijke handel koopt alleen van producenten die in menswaardige omstandigheden werken. Eerlijke handel heeft ook aandacht voor duurzame ecologische ontwikkeling. Eerlijke handel kiest voor producten die gemaakt worden met respect voor mens en natuur.
Wereldcafé.coop heeft een hart voor streek- en bioproducten
Naast producten uit de eerlijke handel wil wereldcafé.coop streekproducten, producten uit de sociale economie en de bio-landbouw aan een breed publiek aanbieden. ‘Denk globaal, eet en drink lokaal’ is hiervoor het uitgangspunt. 80% van de producten die we verhandelen zijn fair trade-, sociale economie-, streek- of bioproducten. Wereldcafé.coop is een onderneming op coöperatieve basis.
Democratische besluitvorming staat daarin centraal.
We zijn erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie. Essentieel voor de erkenning zijn de vrije toetreding van nieuwe aandeelhouders, het principe van één man/vrouw – één stem, transparante bedrijfsvoering en het niet nastreven van een speculatief oogmerk. Wereldcafé.coop is in die zin tegelijk een bedrijf en een vereniging. Ons bedrijf sluit aan bij de sociale economie. We streven winst na, niet om die uit te keren aan de aandeelhouders maar om te herinvesteren in andere sociale economie-bedrijven (Wereldcafé’s en andere… hier en in het buitenland).
Wereldcafé.coop is een plaats voor engagement
Een Wereldcafé biedt ruimte en mogelijkheden aan vrijwilligers die zich willen inzetten voor een meer duurzame economie. Zij kunnen ook ideeën aanbrengen en die binnen het kader van het Wereldcafé uitvoeren. Verenigingen en bewegingen die achter hetzelfde engagement staan, zijn meer dan welkom… ook voor gezamenlijke initiatieven. Wereldcafé.coop werd op 17 juni 2004 opgericht als coöperatieve onderneming en opende de deuren op 1 oktober 2004, in de Bongenotenlaan in Leuven. Sinds februari 2013 kan je ons vinden aan het Joris Helleputteplein.
Bekijk de Statuten
Het wereldcafe is een cooperatieve die alleen maar kan bestaan door de betrokkenheid van elke aandeelhouder. Die betrokkenheid kan je tonen door het kopen van één of meerdere aandelen.
Aandeelhouder word je door één of meerdere aandelen te kopen ter waarde van 100 EUR.
Als aandeelhouder word je minimaal 1 maal per jaar uitgenodigd voor een Algemene vergadering waarop u de werking van wereldcafé.coop mee kan sturen. De Algemene vergadering stelt ook de Raad van Bestuur aan die bestaat uit 5 tot 9 bestuurders die de dagdagelijkse ontwikkelingen van het wereldcafé.coop opvolgen.
Je kan deze 100 € (of een veelvoud ervan) overschrijven op het rekeningnummer BE85 0682 4091 6806 van Wereldcafé.coop, met vermelding van jouw naam. Tevens bezorg je ons per brief of per e-mail je naam, adres en telefoonnummer. Per adres: Wereldcafé, Zwartzustersstraat 16/B29, 3000 Leuven of per e-mail: coop@wereldcafe.be.
Van zodra het geld op onze rekening staat, ontvang je een afschrift van het vennootschapsregister in twee exemplaren, waarvan je er één ondertekend moet terugsturen. Het andere geldt als bewijsexemplaar voor jou.
Zin om je aandeel bij te dragen?
Nog vragen over aandeelhouderschap?
Neem snel contact op via coop@wereldcafe.be
Als vrijwilliger kan je mee kleur geven aan het café.
Het Wereldcafe kan enkel werken dankzij de vele vrijwilligers die de vaste personeelsploeg bijstaan:
Zin om mee te doen? Neem zeker contact met ons op!
In Wereldcafé.coop serveren we alleen met zorg geselecteerde producten, van ver en van dichtbij! Onze voorkeur gaat naar producten uit de eerlijke handel, streekproducten en producten uit de biologische landbouw. Je proeft het verschil!
Die verse groenten en dat sappige fruit op je bord? Dat komt van De Wikke (Wonen en werken).
In De Wikke doen ze aan biologische tuinbouw. Ze kweken groenten op een milieuvriendelijke en biologische manier. De groenten worden verpakt en voornamelijk verkocht aan voedselteams. De Wikke boert in de benedictushoeve in Herent en de abdij van ‘t Park in Heverlee. Er werken zowel arbeiders met contract als vrijwilligers onder het arbeidszorgproject.
Zo is De Wikke onze vaste leverancier van volgende lekkere seizoensproducten:
Ons brood komt van De Winning/De Brabander, via Hartenboer.
Boerderij De Brabander, verscholen tussen groen en graan in het weidse Hageland, is een boerderij als geen ander. Langdurig werkloze mensen uit de regio doen er werkervaring op in de groentetuin, het groen, de bakkerij of de distributie. Ze verbouwen heerlijke BIO groentjes, doen groenonderhoud voor openbare diensten en bakken elke dag honderden ambachtelijke en BIO broden, koekjes, groentetaarten en cakes.
Boerderij De Brabander werkt vanaf 2014 samen met De Winning. Je kan hun lekkernijen (en vele andere) bestellen via de webwinkel van Hartenboer.
Het beste van het Hageland en Limburg beschikbaar stellen aan de hele regio. Dat doen de land- en tuinbouwproducenten van Hartenboer. Onder deze naam brengen ze duurzaam geproduceerde hoeveproducten op de regionale markt.
De heerlijke groentetaarten worden gemaakt bij De Wroeter en in onze ovens afgebakken om dampend en heerlijk opgegeten te worden.
Arbeidscentrum De Wroeter biedt werk aan mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden. We kijken naar hun talenten en mogelijkheden, dit verstrekt hun zelfwaarde en positie in de samenleving.
De bonen worden aan een eerlijke prijs aangekocht van de boeren en ingevoerd door Fair Trade Original en komt tot bij ons via Idé Coffee Systems.
Binnen Fair Trade Original hebben wij een eigen manier van zakendoen. Want onze eindeloos lekkere producten hebben ook nog eens eindeloos veel effect op de makers ervan: koffieboeren in Latijns-Amerika, theeplukkers in Afrika, rijstboeren in Thailand. Ook deze lijst is eindeloos. Dit alles doen we al heel erg lang. Het is onze specialiteit, zeg maar.
Oxfam Wereldwinkels is onze leverancier van wijnen, thee, fruitsappen, chocolade en frisdranken.
Oxfam-Wereldwinkels is een eerlijke handelsorganisatie. Ze sensibiliseert het Vlaamse publiek rond de onrechtvaardigheid in de wereld, vooral dan op het vlak van handel. Ze lobbyt bij overheden en bedrijven om iets aan die onrechtvaardigheid te doen. En ze biedt de consumenten een concreet alternatief: producten van eerlijke handel.
De streekbieren zijn zorgvuldig geselecteerd door Paul Vanrespaille, sinds meer dan 25 jaar amateurbrouwer van Giesbaargs Muurken, dat sinds 2011 ook in de handel beschikbaar is. Hij is ook actief lid van De Dijleschuimers, de Leuvense bierproeversafdeling van Zythos.
Ook in België worden bosbessen verbouwd, en wel (vlakbij) in Koersel, Limburg! Bij Blueberry Fields creëren ze daar wonderlijke dingen mee en wij genieten al zeker meer van hun bosbessenwijn en bosbessencoulis (salade met geitenkaas).
Blueberry fields is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het verbouwen en (ambachtelijk) verwerken van blauwbessen. Ons bedrijf grenst aan het Limburgse natuurgebied “De Vallei van de Zwarte Beek”. In combinatie met de bessenplantages biedt dit mogelijkheden voor prachtige wandelingen om te onthaasten en volop van de natuur te genieten.
Oxfam Wereldwinkels
De wereldwinkels zijn onze leverancier van wijnen, thee, fruitsappen, chocolade, noten en recent ook van bruin en blond bier. Oxfam-Wereldwinkels is een eerlijke handelsorganisatie. Ze sensibiliseert het Vlaamse publiek rond de onrechtvaardigheid in de wereld, vooral dan op het vlak van handel. Ze lobbyt bij overheden en bedrijven om iets aan die onrechtvaardigheid te doen. En ze biedt de consumenten een concreet alternatief: producten van eerlijke handel!
Provincie Vlaams-Brabant
De provincie Vlaams-Brabant kende ons in 2012 een subsidie toe om de periode te overbruggen die nodig was om een nieuwe locatie te vinden. We konden zo een aantal activiteiten verderzetten: pop-up cafés in De Valkerij, Wereldse zondagen, werfcafé, …
In 2014 ontvingen we opnieuw een subsidie – voor 5.000 euro – om onze socio-educatieve werking een boost te geven. Onze fantastische medewerkster is heel hard bezig om die fondsen erg nuttig te besteden met onder meer de ontplooiing van het project ZUIDERzicht, film- en quizavonden, lezingen en debatavonden, de versterking van samenwerking met externe partners (zoals Content, Just Grapes, Afrika Filmfestival) enz. Dankzij de provincie en Hanne komt de wereld nog dichter bij jou!
GECKO vzw
Een aantal vrijwilligers in Wereldcafé.coop heeft in 2010 een vzw opgericht om het verenigingsaspect (educatieve en vrijwilligerswerking) meer kansen te geven los van de werking van het bedrijf Wereldcafé.coop. Doel is Geëngageerd, Eerlijk, Coöperatief, Kleurrijk Ondernemen te promoten. De vzw beoogt het stimuleren van een meer duurzame economie en sluit daarmee aan bij de doelstelling van Wereldcafé.coop. De vzw is een aandeelhouder in de coöperatie.
Met de steun van de provincie en de inzet van vele mensen ontwikkelt Wereldcafé.coop een nieuw forum voor verbinding tussen noord en zuid en met iedereen die zich daarvoor in Leuven inzet. Onder deze noemer mag je in de nabije toekomst nog veel verwachten.
We werken immers hard aan veel evenementen om de wereld nog meer tot bij jou te brengen, terwijl je eigenlijk ook gewoon op café komt. De activiteiten van ZUIDERzicht herken je aan de blauwe strepen in de agenda. Zin in meer wereld? Volg dan onze agenda en schrijf in op onze nieuwsbrieven!
Elk jaar wordt er ook een partner van het jaar verkozen, met wie we een jaar lang intensiever zullen samenwerken om onszelf en elkaar aan de wereld te tonen. Die partner wordt door de vrijwilligers en vennoten samen gekozen.
Onze partner van het jaar
= PAZ – India – Basisgezondheidszorg en educatie
1. WBVHA – WEST BENGAL VOLUNTARY HEALTH ASSOCIATION
Terugdringen van de armoede en mortaliteit, genderdiscriminatie, waterzuivering en milieu, basisgezondheidszorg en hygiëne, levensonderhoud en tewerkstelling. PAZ steunt de “Synergy Mission School” in Paharpur – Lalagola. (jaarlijks 10.000 €.)
2. SUNDARBAN SOCIAL DEVELOPMENT CENTRE – SSDC
De Sundarban in West–Bengalen, is een van de meest achtergebleven gebieden in India. Promotie en uitbouw van basisgezondheidszorg, onderwijs en gemeenschapsvorming: een oogkliniek en een kinderziekenhuis gespecialiseerd in ondervoeding, PAZ levert een jaarlijkse bijdrage van 25 tot 35.000 €
3. VARANASI MEDICAL SOCIETY
Richt zich op basisgezondheidszorg in Uttar Pradesh. Voor blinde en slechtziende kinderen werd Amar Jyoti School opgericht. PAZ betaalt een deel van de werkingskosten van de school (jaarlijks 10.000 €.)
Activiteiten in het Wereldcafé
PAZ denkt in de eerste plaats aan: * Fototentoonstelling, * Voordracht – en dialoogavonden, * Muziek, * Wereldse Zondag met een eigen “Indische catering”, * Andere creatieve initiatieven …
Band met het Wereldcafé: Bart Massart is geëngageerde klant van het Wereldcafé, verdeler van het Bartholomeus bier.
Meer info? http://4depijler.be/organisatie/4depijler/paz_partners_zonder_grenzen
We zijn een coöperatie van evenwaardige aandeelhouders.
De enthousiaste hulp van vele vrijwilligers en een aantal betaalde medewerkers verbindt ons in samenwerk en zorgt voor een correcte prijs voor de producent én voor jou!
Zin om te helpen?
Wij bedanken u alvast voor uw hulp